10 Haziran 2011 Cuma

Susamli Pogaca


Internette bi sitede bu tarifi gordugumden beri aklima takildilar. TR de her kose basinda bulabilecegimiz simit sarayindaki kasarli simitlere benzetmistim goruntulerini. Bekledikce daha cok canim cekti ve gecenlerde bir gece saat 9 dan sonra ne zamandan sonra ilk kez elimi hamura soktum :) 10da firina surdum ve 11e gelirken limonata esliginde mideye indiriyorduk buncagizlari :) Valla benim icin gece yemek yemek cok iyi cunku sabaha karsi mide gurultulari ile uyanmami engelliyor ama sevgili esim acisindan ne kadar faydali bilemem. Hamile olunca esler birlikte kilo aliyormus diye okumustum bi yerlerde, umarim biz de ikili olarak kg alanlardan olmayiz :))
Neyse, iste tarifi asagida.. Denerseniz afiyetler olsun..




Hamuru icin
2 su bardagi ilik süt,
1 su bardagi sivi yag,
2 yumurta,  
1 maya, 1kabartma tozu
1 yemek kasigi tuz, 2 yemek kasigi seker,
aldigi kadar un
icine:
peynir
üzeri icin:
1 su bardagi su
2 yemek kasigi pekmez,
susam
Yapilisi:
  • Hamur malzemelerini karistirin ve yumusak bir hamur elde edin
  • Su ile pekmezi karistirin
  • Hamurdan limon büyüklügünde parcalar alin ve icine peynir koyun,
  • Peynirle hazirladiginiz hamurlarin üst kisimlarini önce pekmezli suya sonrada susama bandirip tepsiye dizin.
  • Keskin bir bicakla üzerlerini cizin
  • 30dk. dinlendirdikten sonra önceden isitilmis firinda üzerleri kizarana kadar pisirin.


2 Haziran 2011 Perşembe

Irmik Helvasi ile Mutfaga Donus :)

Uc bucuk aydir yasadigim mide bulantilari, kusmalar ve koku hassasiyetlerinin sonucunda mutfaktan epeyce uzak kaldim. Bu sure zarfinda yiyebildigim bir kac seyden biri beyaz peynirli sandvic, haslanmis yumurta ve de potibor biskuvi idi. Mide bulantisi ilaclarina basladiktan sonra kusma sikayetim azalsa da istahim bana hic geri gelmeyecek gibi geliyordu. Bu yuzden de mutfagin semtine ugramaz olmustum. Zaten kokularin olusturdugu engelden bahsetmeme gerek var mi bilmiyorum. Hamilelik oncesinde de kokulara ultra hassastim aslinda. Ama hamilelikte sanirim daha da acayiplesti durumum :) Yemek kokulari hadi neyse de insan porselen tabagin, mutfak dolabinin icinin, hatta ocagin koktugunu nasil algilar? Iste ben hepsinin kokusunu hissettim ve de hepsinden tiksinmistim. Ama simdilerde cok sukur Rabbime istahim yavas yavas yerine gelmeye basladi, ben de mutfaga 2 gunde bir de olsa girmeye basladim. Yemek yemege basladikca da kokularin eskisi kadar rahatsizlik vermemeye basladigini hissettim. Ve de cok sukur sucluluk duygusundan kurtuldum. O kadar uzuluyordum ki bebegime faydasi dokunacak cesitli seyler yiyemiyorum diye, zorlaya zorlaya her sabah yumurtayi koklamadan yutmaktan bikmistim... Neyse ki 2. trimester basladigindan rahat bir nefes aldim diyebilirim. Cok sukur :)

Bugun de esim evden cikarken arkasindan (yarinki kandile hazirlik icin:) `helva mi, kandil simidi mi?` diye seslendim. Ne helvasi diye sordugunda 'irmik' deyince 'o zaman irmik helvasi' dedi. Sonra da gulerek 'hatta ikisi de' dedi. Tabi benim icin ikisini de bi gunde halletmek bu ara zor. Ama esim once helva tercih ettigi icin suradan aldigim tarifi denedim. Daha once de TR de iken annemle yapmistik, gercekten kivami ve tadi harika oldu. Tarifi aldigim adreste adim adim yapilisi da var, ne kadar kolaymis dedirtecek kadar basit geldi bana bu sefer :) Neyse, denerseniz afiyetler olsun. Iste tarifi:

Malzemeler:
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 100 gram tereyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 avuç dolmalık fıstık
  • 1 paket vanilya


Yapilisi

  • İrmiği, yağı ve fıstıkları tencereye koyun.
  • En kısık ateşte, yaklaşık 45-50 dakika boyunca kavurun. Hem fıstıkların, hem de irmiklerin rengi dönünceye kadar kavurmanız gerekiyor.
  • Başka bir kaba, 1 su bardağı şekeri ve vanilyayı, soğuk süt ve soğuk su karışımına ekleyip, eriyinceye kadar karıştırın. İrmiğin kavrulması bitince, bu karışımı irmiğin üzerine dökün. Yine kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
  • Goz goz olunca, kapağını kapatın ve suyunu iyice çekmesi için biraz ocak üzerinde bırakın.
  • Suyunu çekince altını kapatın ve 2 çorba kaşığı toz şekeri üzerine serpin, karıştırın. Bir süre dinlendirdikten sonra, üzerini tarçınla süsleyip ikram edebilirsiniz.
Yarin Regaib Kandili, ve de uc aylarin baslangici.. Allah herkese en guzel sekilde degerlendirebilmek nasip etsin bu kiymetli gunleri... Herkese hayirli kandiller diliyorum.

Muhabbetle..