31 Temmuz 2009 Cuma

Kıymalı Mini Pide ve Limonlu Haşhaşlı Kek

Bugün Cuma, yani sadece yaz süresince sahip olduğum hafta içi boş günüm. Hafta içinde boş olan bir güne alışkın olmadığım için bugün sabahtan beri ne yapsam ne yapsam diye düşündüm durdum. İlk önce aklıma kahvaltıdan sonra hemen çıkıp Kadıköy'e cuma pazarına gitmek geldi. Sonra hava sıcak diye vazgeçtim. Ardından evimize yakın bir alışveriş merkezine gidip biraz tur atsam dedim, sonra yine "amaaan,iyisimi evde oturup yeni bir tarifler deneyeyim" dedim. Uzun zamandan beri dolapta duran hiç açılmamış iki paket unu görünce unlu bir şeyler yapma konusunda kararım kesinleşti. Memlekete gittiğimde annemin yemek dergilerindeki tarifleri karıştırıken beğendiğim sayfaların resimlerini çekmiştim. Eve gelince tüm bu resimleri kategorilerine ayırıp arşivleyerek ilk sırada denenecekler listesine koydum. O yüzden bugün tarif deneme olayına o resimlerden başladım. Sofra dergisinin çook eski sayılarından iki leziz tarif seçtim. İlk önce tuzlu ile başlayayım paylaşıma:)

Kıymalı Mini Pide



Malzemeler


Hamuru için;
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket toz maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1.5 su bardağı ılık su

Harcı için;
  • 300 gr kıyma
  • 3 sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İsteğe göre karabiber-pulbiber

Üzeri için;
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı;
Önce hamur için genişce bir kapta un,tuz,şeker ve toz mayayı karıştırın. Ortasını havuz gibi açarak su ve sıvıyağı ekleyin. İyice karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru mayalanması için yarım saat üstünü nemli bir bezle kapatıp bekletin.

İç harcı için soğan ve sivri biberi kavurun. Ardından domatesleri rendeleyip ekleyin. Sonra kıymayı ekleyip iyice kavurun. Kıyma suyunu salıp çekince altını kapatın. Tuz ve baharatlarını ekleyip son kez karıştırın. Arzuya göre maydanoz da ekleyebilirsiniz.

Mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak eliniz genişliğinde düzleyin, içine uygun miktarda iç koyarak kapatın. Yukarıdaki ölçülerle yaptığım hamurdan 11 adet mini pide çıktı. Hamur bitince 175 derece önceden 4 dk ısıtılmış fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin.

Sonuç: Pişerken mis gibi kokular yayan bu mini pideyi tadan eşim yerken de pastane açıp bu pidelerden evlere işyerlerine satmak gibi hayallere daldı. Hayallere dalarken de bir oturuşta 6 tanesini götürdü:)
Anlayacağınız tadı tescillendi; süper:)

Ve sırada kek:)

Limonlu Haşhaşlı Kek



Malzemeler
;
  • 2.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından bir parmak az sıvıyağ
  • Yarım limon suyu
  • 2 limon kabuğu rendesi
  • 100 gr haşhaş
Yapılışı;
Yumurtaları ve şekeri çırpın. Ardından süt, yağ, limon suyunu ekleyip iyice birbirine yedirin. un ve kabartma tozunu ekleyip özleşene kadar karıştırın. Sonra haşhaşı bir cezveye alıp üzerine yarım su bardağı su ekleyin. Suyu bitene kadar pişirin. Bu işlem 5 dk ancak sürüyor. Son olarak haşlanmış haşhaş tohumlarını ve limon kabuğu rendesini de ekleyip karıştırın. Yağladığınız kek kalıbına karışımı dökerek önceden 175 derecede 4 dk kadar ısıtılmış fırında 40 - 50 dk kadar pişirin.

S
onuç; mis kokulu puf puf yumuşacık bir kek:) Hem de çilli:)
Bir tavsiye: Vanilyalı dondurma ile servis edildiğinde harika oluyor!

Lezzetle kalın!

4 yorum:

  1. hmmm enfes gozukuyor zeynepcim ellerine saglik!!

    bu sofra dergisinden baska tarif denemek istersen uzerimde deneyebilirsin hazirim geliyoruuumm! :)

    YanıtlaSil
  2. canım ne demek sen iste yeter ki!! :)

    YanıtlaSil
  3. kaç cm kek kalıbı için acaba bu tarıf?

    YanıtlaSil
  4. hmm, bu kalibim TR de kaldi, cm olarak hatirlamiyorum ama 22 dilim cikiyordu esit kesince.

    YanıtlaSil

Dediniz ki;